8 juli 2012

Vårtal 2012


Kära lärkor, i år blev det jag som fick äran att skriva vårtalet. Att skriva ett vårtal fick mig att fundera på gymnasiet i stort och på att studenten närmar sig. Men jag började direkt fundera över vad jag egentligen har lärt mig under gymnasietiden.

Jag kom fram till dessa saker:
Jag har lärt mig att byta vägguttag, att Alexander den store är en het politisk potatis. Jag har lärt känna addan i matte B, vi kom dock inte så bra överrens. 
Jag har träffat kocken klorofyll . 
Jag vet numera att kvintfall inte är någonting att sträva efter i fyrstämmigsats och även att en 2 5 1a gör så att vilken jazzmänniska som helst lyser upp, även att man skrattar när man hör ett slicklick. På idrotten lärde jag mig att känna pulsen och just nu kan jag tala om att den är lite för hög eftersom jag bara står här helt stilla. Jag har lärt mig hur ett samarbete med Symfoniorkestern fungerar och även hur man kopierar noter. Jag vet nu att man kan läsa dikter både fram och baklänges. Det här är ju bara ett urval av allt jag har lärt mig så lärare ni kan vara lugna, jag förtjänar mitt betyg.

Kommer jag ha nytta av min nya kunskap då?
Kanske men jag tycker istället att gymnasiet handlar om Sapere aude: Hav mod att göra bruk av ditt eget förstånd utan någon annans vägledning eller kort och gott våga veta.
Det är ju vad jag väljer att ta in under lektionerna som formar mig. Kunskap blir vad man gör den till. Eller det blir lite jobbigt för mig att jag säger så här, jag är den som ofta minns saker om lärarens barn eller hur gammal deras hund är före hur man böjer verb på engelska. Men det är nu under gymnasiet som man hittar sig själv och kommer på i vilket sammanhang som man passar bäst in i. Kanske är det meningen att jag ska lägga personlig fakta på minnet.

De val vi gör formar oss som människor. När kulturskolan hade öppet hus när jag gick i 3an på lågstadiet valde jag att börja spela oboe, vilket ledde till att jag började musikklass på Hagaskolan, vilket i sin tur gjorde så att jag hamnade här där jag är precis just nu. Det är som om puzzelbitarna läggs på plats och plötsligt är man vuxen.
Vuxen ja. Det där tillståndet som verkar så häftigt men som inte känns ett dugg när man väl fyller 18. Kanske är det en roll som man växer sig in i. Jag tror att man kommer till insikt under denna treårsperiod och jag tror även att lärarna tycker om att se oss som blyga ettor, pluggalna tvåor och skoltrötta treor.

Kommer jag sakna gymnasiet?
Den kluriga frågan slår jag vad om att alla som tar studenten kommer få brottas med under våren och sommaren. Om jag skulle vara gammaldags skulle jag säga ”Att var sak har sin tid även gymnasiet”. Men nu säger jag inte det. Mitt svar på frågan är: Jag kommer sakna vissa delar men jag kommer se tillbaka på hela gymnasietiden som en långsam vår. En pirrande period då man längtar tills gräset blir grönare. Då solen tittar fram mer och mer och tillslut har körsbärsträden blommat och pollen sprids i luften. Våren som är den häftigaste årstiden då allting väcks till liv efter vintern.

Min gymnasievår började samma dag som jag klev in på Kristinaskolan och gick upp för trapporna den där första dagen i ettan. Under vårens gång har livet gått upp och ner, klassen har minskat i antal personer. Lärare har kommit och gått. Avslutningar har hållits och konserter har blivit gjorda. Min gymnasievår knoppas i detta nu, mindre än två månader kvar till studenten. Den kommer att avslutas med vita mössor, blommor som blommar och grönt gräs.

Snart är det valborg och då ska vi fira att vintern rasat än en gång och hur skönt majsol ler. Visst gör det ont när knoppar brister varför skulle annars våren tveka?” nu tycker jag inte att vi ska tveka mer. Nu står vi upp och hurrar för den nya våren.